Išraiškingos spalvos, gardaus skonio ir malonaus kvapo graikinių riešutų aliejus galėtų būti šimtas pirmoji priežastis, kodėl namuose verta turėti buitinį šalto spaudimo aliejaus presą. Iš graikinio riešutmedžio vaisių išspaustas aliejus yra vertinamas tiek tarp profesionalių kulinarų, tiek virtuvėje mėgstančių eksperimentuoti maisto gaminimo fanatikų, o daugybė sveikatai naudingų savybių paverčia šį aliejų natūraliosios namų vaistinėlės karaliumi ar bent princu.
Graikinių riešutų aliejaus sudėtis
- Polinesotieji riebalai (Omega-3, Omega-6). Polinesotieji riebalai sudaro 72 % graikinių riešutų aliejaus sudėtyje esančių riebalų. Omega-3 riebalų rūgštis palaiko bendrą širdies ir kraujagyslių sveikatą, padeda normaliai vystytis smegenims. Omega-6 dalyvauja plaukų augimo procesuose, yra svarbi sveikai kaulų struktūrai, normalizuoja reprodukcinės sistemos veiklą.
- Mononesotieji riebalai (Omega-9). Omega-9 riebalų rūgštis reguliuoja cholesterolio lygį, yra neatsiejama nuo stiprios organizmo imuninės sistemos.
- Sotieji riebalai. Sotieji riebalai aliejuje sudaro 9 % visų riebalų. Jie padeda kaulams įsisavinti kalcį.
- Mineralai sudaro net 5 % mūsų kūno masės ir yra atsakingi tiek už puikią fizinę, tiek psichinę sveikatą.
- Vitaminai (E, K, B6). Vitaminas E saugo mūsų ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio, užkerta kelią senėjimo procesams. Vitaminas K neatsiejamas nuo geros kaulų ir jungiamųjų audinių būklės. Vitaminas B6 dalyvauja naujų raudonųjų kraujo kūnelių gamyboje ir stiprina imuninę sistemą.
- Augaliniai steroliai. Reguliariai gaudamas augalinių sterolių organizmas apsisaugo nuo širdies ligų.
Graikinių riešutų aliejaus nauda
- Tinka maistui gardinti. Aukštoje temperatūroje graikinių riešutų aliejaus skonis prastėja, atsiranda kartumas, todėl kepimui aliejus nerekomenduojamas, tačiau jo panaudojimo galimybės yra labai plačios. Šiuo aliejumi tinka apšlakstyti įvairias salotas, jo galima dėti į padažus ir sriubas, kartais graikinių riešutų aliejus naudojamas kepinių gamyboje. Aliejų ypač vertina natūralaus ir dietinio maisto šalininkai.
- Stiprina širdį. Vartojant aliejų gerėja kraujotaka, mažėja kraujo spaudimas, todėl apribojama širdies smūgio bei aterosklerozės rizika.
- Gerina odos būklę. Aliejaus sudėtyje esantis vitaminas E maitina odą, aliejumi tepant odą ji išlieka drėgnesnė. Gera žinia ta, kad graikinių riešutų aliejus tinka visų tipų odos priežiūrai, todėl išsispaudę tokio aliejaus namuose turėsite puikią kosmetinę priemonę visai šeimai.
- Apsaugo nuo plaukų slinkimo. Nuolat tepant aliejumi galvos odą jo sudėtyje esantis kalis palengvina kraujo patekimą į plauko folikulą.
- Reguliuoja cukraus kiekį kraujyje. Graikinių riešutų aliejus gali paskatinti insulino sintezę.
- Naudingas kovoje su žvyneline. Maitindamas odą aliejus švelnina niežėjimo pojūtį ir sumažina piktžaizdžių atsiradimo riziką. Rekomenduojama aliejų ant ligos pažeistos odos tepti prieš miegą, o ryte odą švariai nuplauti.
- Pasitarnauja vyrų vaisingumui. Reguliarus graikinių riešutų aliejaus vartojimas sietinas tiek su spermos kiekio, jos kokybės pokyčiais, tiek ir su tvirtesne erekcija (gerina kraujotaką).
Įdomūs faktai apie graikinių riešutų aliejų
- Viename arbatiniame šaukštelyje aliejaus yra 122 kalorijos.
- Šį unikalų aliejų naudojo renesanso dailininkai. Jis puikiai tinka kaip aliejinių dažų valiklis, nes yra malonaus kvapo, bespalvis ir greitai džiūsta. Be to, tinka tiems tapytojams, kurie yra alergiški cheminiams valikliams.
- Aliejaus savybes vertina ir medinių indų gamintojai. Šiuo aliejumi nutepti indai tinka sąlyčiui su maistu.
- Daugiausiai graikinių riešutų aliejaus pagaminama Prancūzijoje.
- Graikinių riešutų aliejus gali būti naudojamas aromaterapijoje.
Graikinių riešutų aliejaus spaudimas namuose
Paprastai graikinių riešutų aliejaus kaina yra gana aukšta, tad jį galima laikyti prabangos preke. Tačiau turėdami graikinių riešutų, kuriuos galbūt net užsiauginote savo sode, buitiniu šalto spaudimo aliejaus presu galite išsispausti šio unikalaus aliejaus savo namuose. Ir tai daryti galite nuolat – vos tik užsigeisite ypatingo aliejaus skonio ar nuspręsite sustiprinti savo ir savo namiškių sveikatą.
Šaltuoju būdu spausti graikinių riešutų aliejų komercinėms reikmėms ryžtasi retas gamintojas, nes būtent iš graikinių riešutų šaltuoju būdu neįmanoma išspausti maksimalaus aliejaus kiekio, todėl taikomas efektyvesnis išgavimo būdas, kurio metu naudojami cheminiai tirpikliai. Kita komercinė gudrybė, kurios griebiasi gamintojai – tai graikinių riešutų aliejaus maišymas su kitais, pigesniais, aliejais.
Spausdami aliejų patys būsite tikri, kad vartojate aukščiausios kokybės šimto procentų grynumo graikinių riešutų produktą, kurio sudėtyje nėra spaudimo metu naudojamų tirpiklių likučių. Taip pat turėsite galimybę į savo kepinius ar sriubas įpilti lašą visiškai šviežio aliejaus, o tai yra svarbu tiek dėl maisto kokybės, tiek siekiant pilnai išnaudoti sveikatai naudingas aliejaus savybes.
Namuose ant virtuvinės spintelės stovintis aliejaus presas – tai nepriklausomybės ir galimybių simbolis. Nesvarbu, ar spausite aliejų kasdien, ar išsitrauksite presą prieš šventes, kai norisi nustebinti ir palepinti savo artimuosius originaliais produktais. Svarbiausia, kad tai itin maloni procedūra, kurios rezultatai visada džiugina ir net nuteikia kūrybiškai. Juk kaskart spaudžiant aliejų kyla vis naujų idėjų, kur jį panaudoti.