Kokosų aliejui pagyrų turbūt negailėtų ne tik dažna moteris, bet ir virtuvės šefas. Lietuvos rinkoje šio aliejaus galima įsigyti pačių įvairiausių rūšių, aromatų ir
sudėties. Visgi ne visi žino, koks kokosų aliejus yra kokybiškas, ir, kaip nesuklysti jį renkantis iš milžiniškos pasiūlos, nes ekologiškas aliejus turi didžiulę maistinę, gydomąją ir puoselėjamąją vertę, todėl savo vietą rastų kiekvieno vartotojo namuose.
Pats pavadinimas jau išduoda, kad kokosų aliejus išgaunamas iš kokosų riešutų, tai yra iš jų vaisių minkštimo. Nors šie riešutai mūsų šalyje nebėra visiška egzotika, bet žaliavinė medžiaga į Lietuvą patenka iš šiltųjų kraštų. Kokoso riešutų aliejaus kokybė tiesiogiai priklauso nuo naudojamos žaliavos, kaip ji buvo auginama ir paruošta, nuo aliejaus išgavimo būdų, kurių pramonėje yra net keli – ekologiškas šaltasis spaudimas ir žaliavos rafinavimas, nuo vėlesnio aliejaus apdorojimo naudojant įvairias chemines priemaišas ir laikymo sąlygų.
Parduotuvėse įprastai parduodamas, nors ir gražiai atrodančios išvaizdos, tačiau neekologiškas rafinuotas kokosų aliejus, pagamintas iš pigios ir dažnai labai nekokybiškos žaliavinės medžiagos – kopros. Ši žaliava yra saulėje džiovintas arba dūmuose išrūkytas kokosas, pasižymintis aitriu, iš tolo užuodžiamu kvapų. Iš kopros išgaunamas aliejus yra balinamas, filtruojamas, šalinamas jo nemalonus kvapas ir vėliau dezodoruojamas cheminiais aromatais. Taip pagamintas kokosų aliejus praranda didžiąją dalį savo vertingųjų savybių, įskaitant ir maistinę vertę, ir yra papildomas įvairiais cheminiais priedais, kurie dažnai yra nerekomenduotini vartoti ir neretai kenksmingi žmogaus organizmui.
Mitybos specialistai ir grožio puoselėtojai vartotojui primygtinai patars rinktis ekologišką kokosų aliejų, išgaunamą šaltuoju spaudimo būdu – nerafinuotą ir nedezodoruotą. Tokiam organiškam aliejui spausti naudojami tik švieži kokoso riešutai ir leidžiami tik mechaniniai gamybos būdai, nenaudojant jokių cheminių priemaišų. Nerafinuotas kokosų aliejus pasižymi unikaliomis savybėmis – ir fizinėmis, ir cheminėmis. Jam būdingas sodresnis natūralus skonis, malonus ir gana stiprus šviežių kokosų aromatas. Aliejus yra bespalvis 30 °C ar aukštesnėje temperatūroje, o kietos konsistencijos jis tampa baltas. Bendrovė UAB „MLVS“ šiuo metu vartotojams siūlo galimybę patiems pasigaminti tokio ekologiško kokosų aliejaus namų sąlygomis – įsigyjant ir naudojant šalto spaudimo aliejaus presą.
Toks rafinuotas aliejus turi milžinišką maistinę vertę – ne tik praturtina žmogaus mitybą, bet ir padeda kovoti su rimtomis ligomis. Iki šių dienų su kokoso aliejumi yra atlikta per 1500 klinikinių ir mokslinių tyrimų, kurie patvirtino, kad tai vienas iš sveikiausių maisto produktų žemėje. Ekologiško aliejaus sudėtyje yra gausu sočiųjų riebiųjų rūgščių, tarp jų vidutinio ilgio grandinės riebalų rūgščių, įskaitant didžiulę naudą žmogaus organizmui turinčias lauro, miristo, oktano, oleino, stearino ir palmitino rūgštis (kurios greitina organizmo virškinimą, padeda mažinti svorį, yra puikus energijos šaltinis, didina gerojo cholesterolio kiekį ir mažina blogojo, nesikaupia organizme kaip riebalai). Be to, nerafinuoto aliejaus sudėtyje yra gausu vitaminų, ypač E, baltymų ir kitų naudingų organinių dalelių. Dėl išskirtinės maistinės vertės kokosų aliejų būtinai reikėtų įtraukti į savo mitybą.
Jei nepatinka kokoso riešutų skonis, šalto spaudimo ekologišką aliejų galima puikiai naudoti puoselėjant grožį. Toks aliejus puikiai maitina ir drėkina odą ir plaukus. Jis tinka beveik visiems odos tipams, todėl tepamas ant kūno vasarą jis jį vėsina, saugo nuo pavojingų saulės spindulių. Dėl priešuždegiminių, prieš grybelinių ir prieš virusinių savybių puikiai tinka tepti suskirdusias lūpas ir rankas, gydyti atsiradusias žaizdas ir opas ar kitas su oda susijusias problemas.