Dažnas žmogus, išgirdęs žodį „kanapės“, neretai gali į jus žvilgtelėti įtariai, nors sėjamąsias kanapes Lietuvoje augindavo ir savo buityje naudodavo dar mūsų senoliai. Kanapių sėklos, kurios yra vienos maistingiausių sėklų pasaulyje, vartojamos ne tik maistui, bet ir aliejui išgauti. Ekologiškas, šaltai spaustas kanapių aliejus naudojamas virtuvėje, kosmetikos gamyboje, grožio procedūroms ir medicinoje.
Tyras, organiškas kanapių sėklų aliejus yra vienas vertingiausių augalinių aliejų. Tai žalsvo atspalvio, švelnaus ir saldoko skonio, primenančio riešutus, aliejus. Jis yra vėsinantis, švelnios minkštos konsistencijos, lengvai įsigeria. Šalto spaudimo ekologiškame kanapių aliejuje yra gausu žmogaus organizmui ir odai svarbių riebiųjų rūgščių (Omega-3, Omega-6), kalcio, magnio, geležies, cinko ir kitų mikroelementų, įvairių vitaminų (A, B1, B2, B3, B6, C, D, E), mineralų ir fitosterolių.
Dėl išskirtinės maistinės vertės mitybos specialistai pataria virtuvėje būtinai turėti ekologiško, šaltai spausto kanapių aliejaus. Juo siūloma gardinti mėgstamas salotas, naudoti gaminant įvairias užtepėles ir užkandžius, pilti į padažus, vaisių ar daržovių sultis, košes ar trintas sriubas. Deja, tie patys specialistai nerekomenduoja kanapių aliejaus naudoti verdant ar kepant maistą, nes aukšta temperatūra sunaikina jo pagrindines vertingąsias savybes. Aliejus yra jautrus šviesai ir temperatūros pokyčiams, todėl patariama jį laikyti vėsioje sausoje vietoje, pavyzdžiui, šaldytuve.
Dietologai primygtinai siūlo naudoti šaltai spaustą kanapių sėklų aliejų, kurio sudėtyje nėra konservantų, priemaišų ir dažiklių. Geriausia šviežiai išgauto, nes šio aliejaus tinkamumo naudoti laikas yra labai ribotas. Bendrovė UAB „MLVS“ šiuo metu vartotojams siūlo net galimybę patiems pasigaminti ekologiško kanapių sėklų aliejaus namų sąlygomis – įsigyjant ir naudojant šalto spaudimo aliejaus presą. Tokį šviežiai spaustą aliejų gali vartoti ne tik vegetarai, veganai ir žaliavalgiai, bet jo galima duoti net ir mažiems vaikams.
Kanapių sėklų aliejus naudojamas ne tik maistui. Savo išvaizdos ir grožio puoselėtojai taip pat jį vertina. Aliejų galima vartoti ir gryną, ir kaip sudedamąją dalį įvairiuose odos kremuose, plaukų ar veido kaukėse, kurių taip pat nesudėtinga pasigaminti namuose turint šalto spaudimo aliejaus presą.
Kodėl verta rinktis kanapių aliejų? Pirmiausia jis visiškai nealergizuoja, puikiai įsigeria į odą (ir ne tik į paviršinį, bet ir į giluminius jos sluoksnius), nepalieka riebumo jausmo ir blizgesio. Teigiamai veikia jos pH, subalansuoja lipidų kiekį. Dėl didelio vitamino E kiekio aliejus stabdo priešlaikinį odos senėjimą, saugo nuo strijų susidarymo ir padeda atkurti odos elastingumą. Be to, pasižymi priešuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis, todėl jei jūsų oda probleminė, sudirgusi, išberta ar paraudusi, galite drąsiai ant jos tepti kanapių aliejų. Brandžią ar senstančią odą jis sudrėkins, pamaitins, sustangrins ir užtikrins apsaugą. Jei dėl oro sąlygų jums suskirdo lūpos, jas kamuoja pūslelinė ar atsirado žaizdelių, aliejus padės jas išgydyti. Jis taip pat labai rekomenduojamas sausų pėdų ir kojų kulnų priežiūrai.
Plaukų priežiūros specialistai kanapių aliejumi rekomenduoja stiprinti plaukus, nes jis maitina jų svogūnėlius. Plaukai tampa puresni, švelnūs ir minkšti. Nuolat jį naudodami, lengvai iššukuosite ir suformuosite net pačias nepaklusniausias garbanas. Be to, kanapių aliejus skatina plaukų augimą.
Sveikatos priežiūros specialistai taip pat rekomenduoja vartoti kanapių sėklų aliejų, nes jo sudėtyje esantis chlorofilas valo organizmą nuo kancerogeninių ir mutageninių medžiagų. Šis aliejus yra puiki prevencinė priemonė nuo širdies smūgio, nes saugo nuo kraujo krešulių susidarymo.
Visos anksčiau išvardytos ir kitos vertingos kanapų sėklų aliejaus savybės rodo, kad jis būtinai turėtų rasti vietos ir jūsų namuose. O kadangi Lietuvoje galima įsigyti nepriekaištingos kokybės ekologiškai išaugintų kanapių sėklų, rekomenduojame įsigyti šalto spaudimo aliejaus presą. Taip žinosite, kad naudojate tikrai šviežią kokybišką aliejų, kuriuo galėsite mėgautis ne tik patys, bet ir pradžiuginti savo artimuosius bei draugus.