Nors Lietuva ir nėra migdolų riešutų tėvynė, juos puikiai žino ir noriai valgo mūsų šalies žmonės. Mums įprasti migdolai (o jų yra dviejų rūšių – laukiniai kartieji ir valgomi saldieji) auga ant medžių, kurie, kaip manoma, yra vieni seniausiai žmogaus sukultūrintų riešutmedžių. Saldieji migdolai ne tik plačiai vartojami virtuvėje ir kulinarijoje, bet ir nuo senų senovės iš jų spaudžiamas labai vertingas aliejus. Dėl savo turtingos sudėties, išskirtinių maistinių medžiagų ir kitų naudingų savybių šaltai spaustas migdolų aliejus naudojamas maisto, grožio ir sveikatinimo sektoriuose.
Aliejus spaudžiamas iš saldžiųjų migdolų branduolių. Jis yra švelnios konsistencijos, paprastai šviesiai gelsvos spalvos arba visiškai bespalvis ir beveik bekvapis, retkarčiais skleidžiantis vos užuodžiamą salstelėjusį riešutų aromatą. Ekologiškas migdolų aliejus šiandien nepaprastai vertinamas dėl savo cheminės sudėties. Jame gausu taip žmogaus reikalingų, tačiau jo paties organizmo negaminamų mononesočiųjų riebiųjų rūgščių, ypač Omega-9, kurios yra vienos svarbiausių mūsų organizmo statybinių medžiagų. Taip pat jame rasite nemažai vitaminų (A, B1, B6, E ir K). Be to, jo sudėtyje yra sveikatai reikšmingų mikroelementų, sterolių ir baltymų.
Mitybos specialistai ir dietologai taip pat labai vertina šaltai spaustą migdolų aliejų, kuris dėl savo kulinarinių savybių ir maistinės vertės virtuvėje jau naudojamas kelis šimtmečius. Nors migdolų aliejų vartoti maistui yra saugu, vis tik tie patys ekspertai primygtinai tvirtina, kad jis turi būti naudojamas tik šviežias. Geriausia jo išsispausti patiems namų sąlygomis. Tokią galimybę savo klientams siūlo ir bendrovė UAB „MLVS“ – įsigyjant ir naudojant šalto spaudimo aliejaus presą. Taip patariama dėl kelių priežasčių! Šaltai spausto migdolų aliejaus tinkamumo laikas yra labai trumpas, todėl bet kokį jo kiekį – didelį ar mažą – reikia suvartoti gana greitai. Dėl tiesioginių saulės spindulių ir temperatūros pokyčių kinta aliejaus cheminės ir fizinės savybės, todėl jį reikėtų laikyti sausoje ir vėsioje vietoje. Jo nerekomenduojama naudoti kepant ar verdant. Štai dėl ko ir patariama namų sąlygomis pasigaminti aliejaus tiek, kiek jo reikia tą akimirką! Nerafinuotu migdolų aliejumi mitybos specialistai rekomenduoja gardinti padažus ir sriubas, šlakstyti salotas ir mišraines, dėti jo į vaisių ar daržovių glotnučius bei marinatus. Šis aliejus yra labai vertingas vegetarams ir veganams.
Jei migdolų aliejaus nenorite naudoti patiekalų gamyboje, medicinos ekspertai siūlo jį vartoti gryną. Vienas ar keli arbatiniai šaukšteliai šaltai spausto aliejaus gali ne tik pagerinti jūsų gyvenimo kokybę, bet ir padėti kaip gydymo priemonė. Jo rekomenduojama reguliariai vartoti nusilpus imuninei sistemai, sergant cukriniu diabetu ar kenčiant nuo aukšto cholesterolio kiekio. Jei jus kankina viršsvoris, šlakelis aliejaus kasdien padės ne tik numalšinti nekontroliuojamą polinkį valgyti, bet ir nudžiugins mažėjančiais svarstyklių skaičiais bei akivaizdžiai besitraukiančiais drabužių dydžiais.
Būtina paminėti, kad ekologiškas migdolų aliejus dėl savo vertingų kosmetinių savybių seniai pirmauja tarp kitų aliejų ir nuo seniausių laikų yra naudojamas grožiui puoselėti ir įvairioms kosmetikos priemonėms gaminti. Visai ne be pagrindo jis vadinamas karališkuoju arba Kleopatros aliejumi! Tai tikras atradimas moterims, siekiančioms išsaugoti savo jaunystę ir grožį! Jį galite naudoti namuose spręsdamos įvairias odos, plaukų ir ypač veido problemas. Gera žinia ta, kad ekologiškas migdolų aliejus yra gerai toleruojamas ir tinka visiems odos tipams, tačiau ypač vertingas išsausėjusiai, sudirgusiai ir jautriai odai. Juo odą sudrėkinsite, pamaitinsite ir net pašalinsite mažiausius jos įtrūkimus ar pažeidimus (pavyzdžiui, sergant tokiomis ligomis kaip egzema ar psoriazė). Be to, reguliariai naudojant aliejų, odos spalva taps tolygi, įgaus ne tik toninį atspalvį, bet ir taps aksomo švelnumo, gerokai atjaunės. Visgi tai dar ne viskas! Jei žvarbiu oru suskirdo lūpos, jų grožį ir sveiką būklę taip pat galite atkurti migdolų aliejumi. Jei nesugebate sukontroliuoti nepaklusnių garbanų arba dėl aplinkos poveikio (saulės, vėjo, jūros vandens) jūsų plaukai prarado žvilgesį, ėmė skilinėti galiukai ir tapo porėti, drąsiai darykite migdolų aliejaus kaukes arba jo, kaip sudedamosios dalies, šiek tiek įpilkite į kaukių mišinius. Kad ir kaip būtų, aliejus ne tik maitina plaukus ir suteikia jiems blizgesio! Jis dar ir skatina jų augimą. O kur dar nagų ir odelių aplink jas puoselėjamas grožis? Norite tvirtų nagų ir nepažeistų odelių aplink juos? Dabar tai paprasta – tiesiog prieš naktį pasitepkite ekologišku migdolų aliejumi!
Kad ir kiek būtų pateikta informacijos, visų šaltai spausto migdolų aliejaus privalumų ir naudos paminėti neįmanoma. Aišku viena – kad jį namų virtuvėje, kosmetinėje ar vaistinėlėje būtinai turite turėti! Tik mes, kaip ir visi kiti specialistai ir ekspertai, patariame aliejų sau ir namiškiams naudoti tik šviežią. Būtent dėl šios priežasties rekomenduojame įsigyti šalto aliejaus spaudimo presą ir aukščiausios kokybės aliejų gamintis namų sąlygomis patiems. Tai ne tik sveika, bet ir ekonomiška!